show sidebar & content

Eerste goederenshuttle naar Malmö is onderweg

31 jan 2015 / in Regionieuws

De eerste goederenshuttle tussen Noord-Nederland en Malmö is woensdagmiddag 28 januari vertrokken vanaf de EuroTerminal Coevorden, een nieuwe mijlpaal in het goederenvervoer. Met name ondernemers werden die dag ontvangen in het Kasteel. Joachim Berends, directeur van EuroTerminal Coevorden en voorzitter van de raad van bestuur van de Bentheimer Eisenbahn, benadrukte in zijn toespraak dat samenwerking belangrijk is en dat dat de regio Drenthe-Twente-Duitsland sterker maakt. Per treinrit is er 45.000 ton minder CO2-uitstoot is dat is een besparing van 80 procent ten opzichte van vervoer per vrachtwagen. Jean-Philippe Florijn, sales manager Benelux bij Kombiverkehr, deelde mede dat 29 januari een handelsmissie naar Zweden vertrekt. Daar ontmoeten ondernemers en politieke bestuurders uit Nederland en de regio Skåne elkaar. De shuttle vanuit Coevorden kan na Malmö verder aansluiten op het Noord-Europese netwerk met als belangrijkste plaatsen Stockholm, Oslo en Göteborg. Tot slot sprak de Zweedse ambassadeur in Nederland, Håkan Emsgård. Namens de gemeente Coevorden was wethouder Jan Zwiers van economische zaken aanwezig, namens Emmen wethouder Bouke Durk Wilms. Ook Daniela Kösters, burgemeester van Samtgemeinde Emlichheim, was er. Daarna toog het gezelschap per bus naar de EuroTerminal. Gedeputeerde Henk Brink had de eer de laatste wagon op de shuttle te plaatsen, terwijl Håkan Emsgård het startsein gaf voor het vertrek van de Malmö-Shuttle, die drie keer per week tussen beide terminals rijdt met een tussenstop in Bad Bentheim om daar extra lading te koppelen. Vanuit Zweden brengt de trein opleggers en containers naar Noord- en Oost-Nederland met aansluitingen naar onder andere Rotterdam. De goederenshuttle is een initiatief van de Bentheimer Eisenbahn en Kombiverkehr. Het initiatief krijgt steun van de provincie Drenthe en de gemeenten Coevorden en Emmen, die samenwerken binnen de Dryport Coevorden-Emmen. Wethouder Jan Zwiers liet via de gemeentelijke website al weten blij te zijn met de nieuwe verbinding: “De shuttleverbinding met Malmö is een belangrijke versterking van het vestigingsklimaat van onze regio. Door uitbreiding van logistieke capaciteit en bestemmingen zijn we voor een groter gebied interessant.” Avebe uit Veendam maakt dankbaar gebruik van de nieuwe shuttle tussen Coevorden en Malmö waar het aardappelzetmeelconcern een fabriek heeft staan. Voor Avebe betekent het een goed alternatief voor het vervoer per vrachtwagen. “Een besparing van 500.000 kilometer. Bovendien is het iets goedkoper”, aldus Janet Katerberg.

Eerste goederenshuttle naar Malmö is onderweg

Eerste goederenshuttle naar Malmö is onderweg